sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Chalets-tyyli puhutteli Ranskan Alpeilla

Palasin viikonloppuna kotiin hiihtomatkalta Val d'Isèresta. Tuoksulyhdyssäni tuoksuu nyt alppikylän seetripuu. Sytytän tulen takkaan ja otan kupillisen ranskalaista maitokahvia. Nostan esiin sisustuskirjat, jotka olen joitakin vuosia sitten ostanut Val d'Isèren alppikylän ainoasta, ahtaasta ja omaperäisestä kirjakaupasta.  

Suruksemme huomasimme, että tuo pieni kirjakauppa oli nyt sulkenut ovensa. Palautin kuitenkin mieleeni kaikki ne löydöt, joita tuossa kaupassa teimme kylän historiasta ja kulttuurista. Viimeisin hankintani käsitteli Chalets-rakentamisen historiaa, arkkitehtuuria ja sisustamista. Tänään kirjaa selatessani huomasin taas, miten elävänä koko rakennuskulttuuri vaikuttaa kylässä yhä.


Alppialueen mökit "Chalets" edustavat yksinkertaisuutta kaikissa muodoissaan. Ne ovat ylistys luonnon helmassa, vaikeissa olosuhteissa elämiselle. Ne edustavat pitkiä rakentamis- ja käsityöperinteitä ja funktionaalisuutta parhaimmillaan. Maataloudesta toimeentulonsa hankkinut alppikylä kasvoi kirkon ympärille. 


Ranskan alppialueen rakennushistoria ja tyyli puhutteli jo 1920-luvulla kuuluisia arkkitehtejä. Alueen junaliikenteen kehitys ja laskettelun suosion kasvu sai 1950- ja 60-luvun arkkitehdit innostumaan tyylistä. Esimerkiksi Le Corbusier, hänen yhtiökumppaninsa Pierre Jeanneret ja yhtiössä työskennellyt arkkitehti ja designer Charlotte Perriand vaikuttivat läheisin Méribelin alppikylän ilmeeseen.


Yksinkertaisuus ja yhteys luontoon olivat suunnittelun lähtökohdat. Ylellisyyttä on ajan saatossa lisätty, mutta se ei ole ollut itsetarkoitus. Arkkitehtien ajattelussa vallitsee näkemys ympäristöystävällisestä ja luontoon sopivasta rakentamisesta. Uusin tekniikka on lisännyt mahdollisuuksia mm. aurinkoenergian hyödyntämiseen.


Val d`'Isère on yksi vanhimmista ja korkeimmalla sijaitsevista alppikylistä. Monen mielestä se on Ranskan hienoin ja kaunein. Minun sydämeni se on ainakin vienyt.


Ryhdyin katsomaan kylää ja siellä näkemiäni tyylejä uudenlaisin silmin. Bongasin ylellisyyden ja modernin designin keskeltä yhä enemmän myös perinteisiä asioita. Puu kaikessa muodossaan on vallitseva materiaali. Se koristaa koteja ja tuoksuu lämmityssavuissa. Kivi toistuu lattioissa ja ulkoseinissä.


Muutaman viime vuoden aikana kylään on rakennettu useita viiden tähden hotelleja. Tyyliltään ne kuitenkin sopeutuvat kokonaisuuteen.

 


Lampaantaljat ja elävä tuli sopivat Alppien tunnelmaan ja ne näkyivät monissa paikoissa.




Kotiin palattuani pyöräytin olohuoneen sohvan tyynyt taas uuteen järjestykseen.
Myös karvapeitto ja -tyynyt tuntuivat taas talven tyyliin sopivalta.



Ihanat nojatuolit ja selkää tukevat suuret ja rouheat tyynyt olivat suosittuja.


Kotona järjestelin takkahuonettamme matkan tunnelmien ja kotiamme ympäröivän 
talvisen luonnon mukaan. Pienetkin jutut voivat piristää, vaikka koko kalustusta ei voikaan vaihtaa.



Terveisin, 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti