perjantai 30. toukokuuta 2014

Charles ja Ray Eames tuolit

Eamesin tuolit ovat tehneet minuun vaikutuksen. Niissä on jotain Indie-tyylistä yksilöllisyyttä, helppoutta ja ajattomuutta.Vaikka niistä näyttää nyt tulleen meikäläisittäin varsin kallis trendituote, ne ovat syntyneet yli kuusikymmentä vuotta sitten halpisversioiksi massojen tuolitarpeisiin. Charles ja Ray Eames näyttivät laajalla tuotannollaan suuntaa kokonaiselle aikakaudelle.Hankkimani kirja paljastaa, että Eamesit suunnittelivat ensimmäisen lasikuidulla vahvistetun muovituolin vuonna 1948 MoMan järjestämään kansainväliseen "Low-Cow Furniture" -kilpailuun. Pari vuotta myöhemmin he olivat saavuttaneet tavoitteensa muotoillun muovituolin massatuotannosta. Aluksi istuimen värisävyt olivat lasikuidun luonnollisia sävyjä: pergamentti, harmaa ja beige. Myöhemmin kehitettiin uusia värivaihtoehtoja.

Muovisen istuimen jaloiksi suunniteltiin kuusi erilaista vaihtoehtoa puusta ja metallista. Yksi suosituimpia on yhä "Eiffel". Yksi mahdollisti järkevän tavan pinota tuolit ja myös keinutuolivaihtoehto syntyi jo tuolloin.

Yksinkertaiset muovituolit avasivat ovet myös julkisten tilojen tuolituotannolle. Eamesien tandem-tuolit ja tuolijonot tulivat tutuiksi kouluissa, kongressitiloissa, lentokentillä ja erilaisissa odotustiloissa. Tänään ne edustavat retroa ja palaavat paraatipaikoille.Charles ja Ray Eames tapasivat toisensa vuonna 1940 Cranbrook Academy of Art -taidekoulussa, jonka yksi perustajista on arkkitehtiylpeytemme Eliel Saarinen. Saarisen johdolla Cranbrookista kehittyi amerikkalaisen designin johtava keskus. Charles Eames toimi myöhemmin koulun opettajana. Hän ystävystyi myös Eliel Saarisen pojan, Eero Saarisen kanssa, jonka kanssa hän voitti mm. MoMan suunnittelukilpailun työllä "Organic Chair".Charles ja Ray Eames osasivat loistavalla tavalla yhdistää molempien vahvuudet: Charlesin arkkitehtuuritaustan ja rakenteiden osaamisen sekä Rayn taiteilijaopinnot ja värien, linjojen ja muotojen hallinnan.  Eamesit eivät luottaneet pelkkiin luonnospiirroksiin - he rakensivat aina valmiit prototyypit töistään. Prototyyppien rakentamisen kautta heille syntyi valtavasti konkreettista osaamista eri materiaaleista - myös uusista mahdollisuuksista.

Eamesit suunnittelivat yli 40 vuoden ajan ja ajan saatossa monet suuryritykset palkkasivat heidät ratkomaan ongelmiaan ja luomaan uutta.


Charles ja Ray Eamesista kehkeytyi maailmankuulu muotoilijapariskunta. Monen monilahjakkaan suunnittelijan tavoin myös heidän elämäänsä kuului myös paljon muuta: arkkitehtuuria, maalaustaidetta, edistyksellistä multimediaa, .... he saivat ihmiset katsomaan uusin silmin ja onnistuivat loistavasti myös oman imagonsa rakentamisessa.

Alla mielenkiintoinen esittely: The architect and the painter.Terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti