kotiliesi

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Koti luonnollisia tuoksuja tulvillaan

Luin Dekolehti.fi sivulla olevan artikkelin tuoksuilla sisustamisesta. Artikkelin alussa kemian tohtori ja Tuoksujen ihmeellinen maailma -kirjan kirjoittaja Jari Tuominen kuvailee hajuaistin toimintaa ja sitä, miten muisti ja tunteet tulevat osaksi tuoksukokemusta. Prosessi on salamannopea. Tuoksu vaikuttaa siihen, miltä meistä tuntuu jo ennen kuin olemme edes tietoisia itse tuoksusta tai hajusta. Ja toisaalta tuoksu voi tehdä eläväksi kaukaisia lapsuuden muistoja.

Tunnustaudun tuoksuihmiseksi. Hajuaistini on äärimmäisen hyvin kehittynyt. Nautin siitä, että voin ympäröidä itseni tuoksujen erilaisilla tunnelmilla. Ja tuoksuilla on suuri merkitys myös silloin, kun haluan palauttaa mieleeni elämän tärkeitä muistoja.

Haluan, että kotini tuoksumaailma on harmoninen, miellyttävä ja laadukas. Pyrin siihen, että se on lähes huomaamaton, mutta kuitenkin luonnollisesti läsnäoleva. Vuodenajat ja juhlakaudet voivat tuoda tuoksumaailmaan ajankohtaisia vivahteita.

Osa perheenjäsenistäni on erityisen herkkiä tuoksuille ja haluan, että kodin tuoksumaailma sopii kaikille eikä mitään ole liikaa. Luonnollisia hajusteita ei ole koettu häiritseviksi ja tuoksumaailmaa on valittu yhdessä. Eri ihmiset kokevat tuoksut eri tavalla ja se, mikä sopii toiselle, voi laukaista esimerkiksi migreenin toiselle.


Italialaisen Millefiorin tuoksutikut ovat kuuluneet kotimme tuoksumaailmaan jo pitkään. 
Ne ovat löytäneet paikkansa wc- ja kylpyhuonetiloista etenkin talvikaudella.


Saunan pesutiloissa tuoksumaailmaa edustaa potpourri, joka toistaa samantyylistä bergamontin ja santelipuun täyteläisiä tuoksuvivahteita.
Ajatuksena on ollut yhtenäisen tuoksumaailman luominen kaikkiin pesutiloihin.
Tuoksut vaihtelevat paljon kulttuurien mukaan. Minua kiehtovat myös itämaiset tuoksut ja välillä hemmottelen itseäni niillä. Lemongrass on eritysesti tilaa raikastava tuoksu.


Kesällä annan Suomen luonnon elinvoiman ja tuoksumaailman päästä myös sisälle kotiini. Kukkaketo, koivuvihta tai havumetsä tuntuvat kotoisilta ja kesäisiltä.
Ne tuovat mieleen lapsuuden mökkikesät luonnon helmassa, järven rannalla. 
Silloin keräsimme kukkia niityltä, uimme puhtaassa vedessä, koristimme kodin juhannuskoivuilla
 ja marjastimme metsän siimeksessä.Ei siis ihme, että koivun tuoksu poreilee myös meidän kesäsämme, saunakivillä, löylyn hengessä.


Suomen luonnon tuoksut ovat suosikkejani myös tuoksulyhdyssä, jota käytän keväisin, kesää odotellessa. Käytän paljon myös erilaisia sitrustuoksuja sillä niistä tulee kotiin ihan raikas tuoksumaailman.Kodin tekstiileissä haluan myös käyttää tuoksuja. Olen valinnut luonnonläheisiä yrttien tuoksuja.
Huuhteluaineiden sijaan käytän tuoksuvia pyykkietikoita. Rosmariini ja sitruuna-laventeli ovat suosikkejani. Ranskalainen, Provencessa kasvava voimakkaan sitruksinen rautayrtti (vervain) on tuoksu, jota käytän lakanapyykkiä mankeloidessani.


Liinavaatekaapissani on laventelintuoksuisia yrttipussukoita.


Siivouksessa olen halunnut jatkaa samaa luonnonläheistä tuoksumaailmaa. La Mia Casan  pesuaineissa käytetään eteerisiä öljyjä ja 100 % luonnollisia hajusteita ja ainesosia. Kevyet yrttituoksut tuntuvat harmonisilta. Kylpyhuonepesuaineen tuoksuna on laventeli ja minttu, keittiössä appelsiini ja timjami.
Välillä siivouksen yhteydessä käytän esimerkiksi lemmikkien vuoksi huonekalujen tekstiileissä tai matoissa Softcare-hajunpoistajaa, joka ei vain peitä, vaan hajottaa hajua aiheuttavan kaasun kemiallisesti. 


Yrttien ihanat tuoksut on se, mitä haluan vaalia kodissani myös ruoanvalmistuksessa. Keittiön tuoksut ovat lupaus herkullisesta ruoasta mutta ne rakentavat myös kotiin lämmön ja välittämisen tunnelmaa. Tämäkin lienee lapsuuden muisto äidin ja isoäidin herkkupatojen ääreltä.
Huonekasveilla on iso merkitys kodin ilman raikastajana. Olen pitkän tauon jälkeen innostunut viherkasveista. Monet viherkasvit puhdistavat huoneilmaa, runsas viiruvehka on puhdistusominaisuuksiltaan yksi parhaista.


Käytän itse mielelläni myös henkilökohtaisia tuoksuja ja olen viehättynyt parfyymien ihanasta maailmasta. Olen kuitenkin oppinut, että on tilanteita, joissa tuoksujen käyttöä on syytä välttää. Se on huomaavaisuutta muita ihmisiä kohtaan.

Markkinointiin liittyvässä työssäni mietitään välillä tuoksujen roolia erilaisissa tiloissa tai vaikkapa pakkauksissa oikean mielikuvan luomisessa. Paitsi että tuoksut rakentavat mielikuvia ja tunnelmia, niillä on myös suoraan ihmisten viihtymiseen ja ostopäätöksiin vaikuttavia ominaisuuksia.
. 

Dekolehden tuoksuihin liittyvän artikkelin voit lukea tästä linkistä: 
https://dekolehti.fi/design-trendit/ihmiset-ilmiot/tuoksuilla-voi-myos-sisustaa-tuoksukulttuuri-tulee-suomessakin-julkisiin-tiloihin-ja-koteihin/


Terveisin.
PS. Postaukseen ei liity kaupallista yhteistyötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti