tiistai 5. helmikuuta 2019

Aikamatka Runebergin torttujen kulisseihin

Tänään vietetään kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin syntymäpäivää.
Runoilijan kotimuseossa Porvoossa ovet ovat auki tänään klo 10-19 ja museoon on koko päivän vapaa pääsy.
Juhlapäivän kunniaksi me kaikki suomalaiset pääsemme nauttimaan Runebergin nimikkoleivoksista, jotka hänen neuvokas puolisonsa Fredrika leipoi. Tarina kertoo, että Fredrika oli loihtinut tortun "mitä kaapista löytyy" -periaatteella kansallisrunoilijan makeannälkään. 
Torttujen taustoja tutkiessani tein pienen aikamatkan Runebergin kotimuseoon.



Fredrika Runeberg leipoi aikanaan Porvoossa kansallisrunoilijallemme tortut keksimuruista, korppujauhoista ja manteleista ja koristeli oman pihan omenista ja vadelmista keitetyllä hillolla. Taitelija nautti välillä torttuja myös aamupalaksi punssin kera. 
Kun Porvoonjoki talvisin jäätyi, saatettiin manteleita joutua odottamaan, sillä kauppalaivat eivät päässeet perille satamaan.



Runebergin kodin museokauppaan on nyt tullut myyntiin porvoolaisen sepän, Tommi Laineen lusikasta takomia, Runebergin tortuille tarkoitettuja kakkulapioita. Niiden avulla korkea herkku on tukeva nosta tarjoiluvadilta. Innostuin ja päätin ostaa kakkulapioita itselleni ja lahjaksi läheisilleni.
Museokaupassa on myös myynnissä itse torttujen leivontamuotteja.



Porvoon taiteilijakodissa elettiin vauhdikasta lapsiperheen elämää. Huoneita oli kymmenen ja osa niistä oli varattu palvelusväelle.
Museoksi muutetuksi kodissa voi vielä aistia perheelle tärkeitä asioita. Keittöön ja puutarhaan on panostettu ja esimerkiksi kaikki runsaat viherkasvit ovat alkuperäisiä, pistoikkaista huolella kasvatettuja.



Pitsiverhot ovat aina kuuluneet kuvaan.


Ja pitsit jatkuvat myös salin tapeteissa.


Tästä tapettikuosista on myös valmistettu myyntiin nimikkomukeja. Ne on valmistanut porvoolainen keramiikkayritys Vaja Finland.


Fredrikan huone on täynnä hänelle rakkaita esineitä ja huonkaluja. Kirjoituspöydän päällä on puinen lipas, jossa Fredrika säilytti talousrahoja. Kynttiläruunu on tehty liittämällä yhteen kaksi lampettia.


Suurella puutarhapihalla oli tärkeä rooli perheen ruokaomavaraisuudessa. Puutarhasta saatiin iso omenasato ja siellä kavoi myös punaisia ja keltaisia vadelmia, karviaisia ja viinimarjoja.



Keittiössä on paljon kupari- ja posliiniastoita ajan hengen tyyliin.


Torttujen resepteistä on monia versioita ja porvoolaiset konditoriat kisaavat kunniasta valmistaa paras Runebergin torttu. Fredirikan perinteinen resepti on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Se löytyi museokaupan postikortista ja Fredrikan keittokirjasta.



Pitsit ja lasitassit istuvat perinteiseen tunnelmaan.






Lisätietoja Runebergin kodista löytyy osoitteesta: https://www.porvoo.fi/runebergin-koti
Museolla on myös omat FB- ja Instagram-tilit.


Illan tummetessa Runebergin kodin viereen sytytetään perinteisesti soihdut arvokasta tunnelmaa juhlistamaan. Soihtukulkue ja Runebergskören BSB saapuvat kotimuseoon kuuden jälkeen.
Runebergin päivän tapahtumista museolla voit lukea lisää: 
https://www.facebook.com/events/249503182631517/


Hyvää Runeberginpäivää!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti