kotiliesi

maanantai 10. kesäkuuta 2019

Upeat näyttelyt Tukholman saneeratussa Nationalmusemissa

Täysin uusittu Nationalmuseum Tukholmassa on Ruotsin suurin taide- ja design museo. Sitä johtaa suomalainen Susanna Pettersson. Museo oli suljettuna  yli viiden vuoden ajan ja se saneerattiin pieteetillä. Tarjolla on taidetta ja designia 1500-luvulta tähän päivään. Toinen toistaan hienommin koostetut näyttelyt kuljettavat kävijää aikakaudesta ja teemasta toiseen. Nähtävää on paljon ja kaiken sulattaminen vaatii monta visiittiä. Tein nyt äitini kanssa ensimmäisen.


Ensimmäinen näyttelymme oli alakerran Designmagasinet. Se kertoo tarinaa keramiikan historiasta, siitä, miten muotoilu tulee mukaan kehitykseen ja miten käyttötarpeet vaikuttavat muotoiluun. Keskellä salia oli tällä kertaa mielenkiintoinen lasiesineiden näyttely.

Seuraava näyttelymme oli muotoilija Finn Juhlin huonekalunäyttely. Se on avoinna 22. syyskuuta saakka.


Finn Juhlia pidetään 1940-1960 -lukujen merkittävimpänä pohjoismaalaisena huonekalumuotoilijana. Hän on ollut yksityiskohtien ja materiaalien mestari. Hän siirtyi pienistä, käsin valmistetuista sarjoista isompaan teolliseen tuotanoon. 1950-luvulla hän teki läpimurron USAssa.


Näyttelyssa on esillä miljöitä Juhlin omasta kodista - mukana on noin 25 eri huonekalua.


Lisätietoja näyttelystä voit lukea museon nettisivuilta:
https://www.nationalmuseum.se/utst%C3%A4llningar/finn-juhl-m%C3%B6belarkitekten


Seuraavaksi tutustuimme eri vuosikymmenien designiin. Mukana on myös paljon tuttuja suomalaisia esineitä Fiskarsin saksista Wirkkalan Ittalalle suunnittelemiin lamppuihin,

Alakerran veistosgalleria on upea sisäpiha, jossa on esillä ruotsalaisen Bengt Fogelbergin veistoksia.

Keskellä alakertaa, suoraan sisääntulon yhteydessä sijaitsee moderni museokauppa kirjoineen ja pienine esineineen. Mukana on myös muson nimiin brändättyä suklaata ja lähdevettä.
Pääovesta vasemmalle sijaitsevat museon näyttävät kahvila ja ravintola kauniiden holvikaarikattojen alla.Kahviloiden ja ravintoloiden tilat on sisustettu ykkösketjun sisustajien ammattitaidolla ja parhaiden muotoilijoiden huonekaluilla, valaisimilla, astioilla ja aterimilla. Ruoka edustaa ruotsalaista modernia gastronomiaa.


Alakerrassa on myös modernilla tekniikalla varustettu sali audionäyttelyitä ja esityksiä varten.


Lastenrattaat voi jättää parkkiin, kun siirrytään lasten omaan seikkailumaailmaan, Villa Curiosaan. Lue lisää museon sivuilta: https://www.nationalmuseum.se/utst%C3%A4llningar/villa-curiosa


Museon yläkerrassa on pysyvät näyttelyy, joissa on esillä 1500-1700 -lukujen maalauksia ja keskikerroksessa 1800-luvusta eteenpäin. Mukana on kansainvälisiä arvotauluja sekä niiden kopioita.


Sisäänpääsy musoon ei maksa mitään, erikoisnäyttelyitä lukuunottamatta. Museo on suljettu maanantaisin. Käytännön ajankohtaiset tiedot löydät museon nettsivuilta:
https://www.nationalmuseum.se/


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti