keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Kaj Franckin suloiset Soinnut

On koittanut kevään juhlien aika! Ensin on helatorstai ja sitten päättyvät koulut. Lapset ja nuoret kirmaavat kesälaitumille, uudet ylioppilaat ja ammatteihin valmistuvat viettävät ikimuistoisia juhliaan.  On aika kattaa pöytä.

Pari viikkoa sitten ilahduin suunnattomasti, kun löysin Finlandia-talon Café Verandan Designtorilta täydennystä isoäidiltäni samaan Kaj Franckin Sointu-kahvikuppisarjaan. Vuosien saatossa kuppeja ja lautasia oli rikkoontunut ja ilolla ostin niitä nyt lisää.


Kaj Franck suunnitteli Arabialle RH-mallisen kahviastiaston jo 1940-luvun lopulla ja vuosina 1954-1959 sitä valmistettiin Sointu-nimellä. Materiaalina on kotimainen sävyposliiniksi kutsuttu massa, jota värjättiin rautaoksidilla pinkiksi kobolttikloridilla siniseksi ja kromiitilla vihreäksi. Sarjan väreihin kuuluivat myös hento harmaa ja kerma.

Sodan jälkeisenä nousukautena haluttiin uutta ilmettä myös astiastoihin, Franck osasi olla ajan hermolla: yhdistää värit ja hänelle tutun graafisen muodon.


Minulle tämä ihana astiasto on muisto lapsuuteni juhlahetkistä, kun sain istua Saimi-mummon herkkupöytään. Ihailin hentoja kuppeja ja käsittelin niitä varovaisen arvokkaasti.

Kun asettelin kuppeja kuvaukseen ja pöytään, minulle tuli mieleeni tämän päivän Koko-astiasto, jossa pastellin sävyiset astiat on suunniteltu toisiinsa sopiviksi ja yhdessä yhdisteltäviksi.


Niin sitten ryydyin varioimaan. Kerma pullalautanen, pinkki tassi ja vihreä kuppi tai vihreä pullalautanen pinkki tassi ja kerma kuppi...


Kaunis sininen tuo mieleeni tyttäreni lempikukat, keväiset ja hennot lemmikit.


Sokeriastia minulla on, mutta kermakko on mennyt rikki. Se on kesän kirpparikierroksen ostoslistalla.
Olen tosin huomannut, että Sointu-astioita on vaikea löytää, niitä ei ole kovin paljon tarjolla.


Ja sitten taas - pullalautasten väriskaala esiin.


Ihanan hennot pastellikupit sopivat kesäiseen juhlapöytään, jopa ulos aurinkoon - tuomien ja syreenien huumaavaan tuoksuun. Enää puuttuvat vai pikkulusikat ja servetit.



Kakut ja kukat voi sävyttää juhlakattauksen sävyihin ja kesän keveyteen.


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti