torstai 22. elokuuta 2019

Designvalaisin Atollo tuli työhuoneeseen


Rakastuin mustaan, moderniin Atollo-valaisimeen työskennellessäni Kirsti Paakkasen Mainostoimisto Womenassa. Pettämättömästä tyylitajustaan tunnettu sisustaja Kirsti oli sisustanut toimiston ihanilla designtuotteilla. Hän halusi, että toimiston tiloissa viihdytään ja niissä on tilaa luovuudelle. Moni designtuote päätyi tuolloin toivelistalleni ja vuosien saatossa olen huomannut hankkivani niitä yksi kerrallaan.

Yksi näistä haaveistani on ollut Atollo-pöytävalaisin, joka nyt vihdoin päätyi työhuoneeseeni. Kolmesta eri koosta valitsin keskimmäisen, Atollo 239.



Valaisin, joka mullisti käsityksen pöytävalaisimista

Atollo-valaisimen suunnitteli palkittu italialainen arkkitehti ja huonekalumuotoilija Vico Magistretti. Atollo-valaisimet Magistretti suunnitteli vuonna 1979, neljäkymmentä vuotta sitten. 
Modernissa valaisimessa yhdistyvät geometriset muodot: kartio, sylinteri ja puolipallo. Ilme on pelkistetty ja yksinkertainen. Ei ihme, että siitä on tullut klassikko.


Compasso d’Oro -muotoilupalkinto

Atollo palkittiin vuonna 1979 Italian merkittävimmällä ja kansainvälisesti arvostetulla Compasso d’Oro -muotoilupalkinnolla. Suomalaisista suunnittelijoista kyseisen palkinnon ovat saaneet Kaj Franck, Eero Aarnio ja Harri Koskinen. Ilokseni huomasin, että Atollo tuli työpöydälleni juuri Koskisen suunnitteleman Lantern-kynttilälyhdyn viereen.



Kansainvälisten museoiden kokoelmissa

Atollo-valaisin on otettu useiden taidemuseoiden, mm New Yorkin modernin taiteen museon MOMAn pysyviin kokoelmiin. Geometristen muotojen lisäksi suunnittelija on onnistunut yhdistämään valaisimen valokiilan tietyn veistoksellisuuden. Valoa voi säädellä himmentimen avulla tilanteen ja valaistustarpeen mukaan. Juuri tämä mustavalkoinen, graafinen tunnelma sai minut aikanaan ihastumaan tähän valaisimeen.


Mustan, metallisen Atollo 239 -valaisimen korkeus on 50 cm. 

Kun elokuun ihana ilta-aurinko luo viimeiset säteensä työhuoneeseeni, ei Atollon-valoa vielä tarvita. Mutta syksyn edetessä ja päivien valon lyhentyessä, Atollo valaisee ja luo tunnelmaa työhuoneessani.


Lue lisää designvalaisimista ja poimi oma suosikkisi Dekolehden jutusta, 
jossa esitellään 18 ihanuutta: 


Terveisin,


Marja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti