kotiliesi

sunnuntai 25. elokuuta 2019

Poimintoja Loviisan Wanhat talot - tapahtumasta

Loviisan keskustan kaikki parkkipaikat olivat kuin ammuttu täyteen. Väkeä kuhisi kaduilla ja kirppispöytiä oli ilmaantunut jokaiseen kadunkulmaan. Idyllinen pikkukaupunki oli herännyt Loviisan Wanhat talot -tapahtumaan. Oli hienoa olla mukana!
Tuntui siltä, että tapahtuman suosio kasvanut vuosi vuodelta. Iso kiitos ja kunnioitus kaikille niille ihmiselle, jotka avaavat kotiensa ovat vierailijoille. Kertoivat perinnerakentamisesta ja esittelivät ratkaisuja.

Me emme hakeneet saneerausratkaisuja, mutta halusimme kurkistaa sisään yksiin Suomen vanhimmista taloista. Katsoa, miten hurmaavia koteja eri perheet ovat niistä omiin tarpeisiinsa loihtineet.

Uskomaton Vackerbacka


Yksi suosikeistani oli tälläkin kertaa Vackerbacka, ihana koti täynnä täydellisiä ja yllättäviä yksityiskohtia. Esimerkiksi vanhempien makuuhuoneessa on kristallikruunu ja sängyn päädyssä tanssitanko.

Talon omistaa tekstiilitaiteilija Tina Karvonen miehensä Juhan kanssa. Pariskunta on remontoinut pahasti vaurioituneen ja homehtuneen talon aivan täysin ja siellä käydessään on vaikea uskoa, että talon sisäkatossa kasvoi sieniä ja horsmia vielä tällä vuosikymmenellä.
Talossa on taidokkaasti yhdistetty uutta ja vanhaa.


Lastenhuoneen sisustuksessa voi aistia perheen äidin ammattilaisen otteen. Ennakkoluulotonta yhdistelyä ja rohkeita värivalintoja.


Talon yläkerrassa on jännittävä parvi, jälleen ihana kristallikruunun takana.

Keramiikkataiteilijan Pitkänpöydäntalo


Seuraava kohteemme oli lähistöllä oleva Pitkänpöydäntalo. Se on rakennettu 1820-luvulla. Omistajaperheen rouva, Kaisa Korpela valmistaa keramiikka ja tämä näkyy talon sisutuksessa ja pihapiirissä.


Hurmaavan kaunis ja yksinkertainen kukka-asetelma sopi talon ilmapiiriin.


Makuuhuoneen seinällä roikkuu prinsessamekkojen rivistö. Huoneessa on peti myös perheen lemmikille.


Puutarhan on hurmaava. Lasten leikkimökki on muuntaunut kaupunkikanalaksi.


Kaisa Korpelan keramiikkapajalla oli myös avoimet ovat ja taiteilija oli itse paikalla.


Hauska koiraperhe kokousti pihalla.

Uusi kohde jugend-tyylinen Everstin linna


Tapahtuman uusi kohde tänä vuonna oli Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin perheelleen hankkima Everstin linna. Talo on vuonna 1910 rakennettu jugendlinna, joka on kaupunginjohtajan isoäidin isän kotitalo.


Tällä hetkellä talossa on uusittu katto ja sisätilat olivat esillä rakennustyömaana. Tapahtuman aikana talossa järjestettiin musiikki- ja kirjallisuussessioita. Meidän visiittimme aikana nähtiin kunnostusnäytös, jossa entisöitiin paneeleja.


Mielenkiintoinen yksityiskohta talossa on jykevä kassakaappi. Se on kuulunut jääkäri, everstiluutnantti ja laivanvarustaja Ragnar Nordströmin työhuoneeseen, jossa hän johti yritystään.


Myös työhuoneen yläpuolella olevassa makuuhuoneessa on kassakaappi.


Tällä hetkellä talo on riisuttu puhtaaksi ja se odottaa uusia pintoja kattoihin, lattioihin ja seiniin.  Myös talon ikkunoiden upeat lyijylasimaalaukset entisöidään. Tekemistä on paljon, mutta lopputuloksesta tulee varmasti upea. Talon ilme ja pohjaratkaisu on herkullinen. Keittiössä on tallella toimiva rautahella.

Historiallisesti harvinainen puustelli


Viimeisenä kohteena vierailimme kaupungin keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Ramsayn suvun omistamassa Smeds Hemmanissa. Se on harvinaisuus, joita Suomessa on vain muutamia. Aatelissuvun edustaja oli Ruotsin armeijassa palveltessaan saanut tämän everstiluutnantin puustelliksi tehdyn talon.
Paikalle on mukava saapua, sillä perheen nuorimman polven reippaat pikkumiehet ovat vieraita parkkipaikalla vastassa ja opastavat eteenpäin. Talon portailla emäntä Tuulikki Ramsay esittelee talon rakenteita ja historiaa vieraille.


Talon alakerta on museo ja perheen omat makuuhuoneet sijaitsevat talon toisessa kerroksessa. Salin seinällä on kunniapaikalla suvun vaakuna.

Ruokailusalin 1600-luvun rokokookalusteiden rinnalla komeilee myös jännittävä 1800-luvun alun kapioarkku.Terassilta on hieno näköala pihapiiriin ja meren rantaan.Katso tämän vuoden Loviisan Wanhat talot -tapahtuman kaikki kohteet tapahtuman nettisivuilta:
http://loviisanwanhattalot.fi/talokohteet-2019/


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti