Olen jo vuosien ajan kerännyt erilaisia pääsiäismunia. Osa niistä on taidokkaita, pieniä taideteoksia. Osa tavallisempia - mutta muistoina rakkaita ja arvokkaita nekin. Kokoelma täydentyy lähes joka vuosi esimerkiksi matkoilta hankittujen uusien munien myötä. Myös tyttäreni ovat ryhtyneet muistamaan minua yllätysmunilla.
Kerran vuodessa pääsiäismunat sitten kootaan perheen ruokapöytään tuomaan juhlan tunnelmaa. Samalla ne ohjaavat keskustelua muistoihin, matkoihin ja perheen yhteiseen tekemiseen.
Tänä vuonna pääsiäispöydän kattaukseen päätyivät munien lisäksi myös pajunkissat. Kuparihohtoiset servettirenkaat, jotka loistivat kauniisti auringonpaisteessa, ovat tyttäreni tekemät.
Pasha kuuluu aina pääsiäisen ruokapöytäämme. Yleensä se valmistetaan lankalauantaina ja nautitaan jo pääsiäisyönä perinteisen venäläisen pääsiäispullan, kulitsan kera. Jos olet innostunut kokeilemaan, reseptit löydät tästä.
Suklaataiteilija Mika Gröndahlin valmistaa kotimaisessa Chjoko-suklaatehtaassa signature munia. Niistäkin on tullut pääsiäisemme traditio. Ihana iso sulkaamuna kätkee sisälleen myös paljon pieniä yllätysmunia.
Pentikin pääsiäismunat istahtavat olohuoneeseen vuosi toisensa jälkeen. Vaalea yksinkertainen keramiikkamuna on jo 1980-luvulta, värilliset muutaman vuoden takaisia hankintoja.
Ihana kristallimuna muutti meille jonkin kesäretken jälkeen. Tapanani on kiertää kesällä kirpputoreja ja esimerkiksi Savonlinnan tai Kuopion toreilla voi tehdä hienoja löytöjä, saariston tapahtumia unohtamatta.
Taustalla oleva vanha ikoni on muistoni matkaltani Laatokan Valamoon. Iäkäs
käsityön taitaja kertoi sen kiehtovaa tarinaa. Kaksi päivää mietin ostostani ja
lopulta viimeisenä aamuna juoksin sen luostarin porttien ulkopuolelta hakemaan.
Tänä pääsiäisenä aurinko on suosinut meitä suurimman osan aikaa. Auringon innoittaman päädyin ripustamaan Pentikin lasimunia myös terassin kupeessa sijaitsevaan pensaaseen.
Pääsiäisterveisin,
Marja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti