logo

maanantai 9. heinäkuuta 2018

Porin Karjaranta toivottaa lapset tervetulleiksi

Porin Karjarantaan avattujen Asuntomessujen yksi kantava teema on Asuminen läpi ihmiselämän. Yhdentoista hehtaarin alueelle muuttavista asukkaista nuorimmat ovat messujen auetessa 15 päivän ja kolmen kuukauden ikäiset lapset, vanhimmat yli 80-vuotiaita.


Karjarannassa toivotetaan lapset tervetulleiksi monella tapaa. 
Yksi osoitus tästä on satapaikkainen  Pilke tiedepäiväkoti Välke. 
Alueen yleisilmeessä on myös mukana lapsille tarkoitettuja inspiraationlähteitä.Päiväkoti Välkkeen tiloissa on esillä Porin Lastenkulttuurikeskuksen Vauvojen värikylpy -toiminnan myötä syntynyttä taidetta, jota on ollut maalaamassa 65 vauvaa.


Vauvaperheille suunniteltu värikylpy on vuodesta 2003 alusta asti toiminnassa ollut kuvataiteellinen työpaja, jossa materiaalien, värin ja valon kokemisesta ja tunnustelusta itse toteutettuun jälkeen. Työpajassa ollaan läsnä tässä ja nyt ja koetaan yhdessä. Vauvat maalaavat koko kehollaan ja projektia esitelleen kuvataiteilija Kirsi Jaakkolan mukaan innostuvat useimmiten hyvin nopeasti.

Jaakkola kertoo, että Vauvojen värikylpy -toimitaan on koulutettu yli 300 ohjaajaa eri puolilta Suomea ja myös ulkomailta. Aiheesta on julkaistu myös kirja.


Kuvataidekasvatus tarjoaa uuden vaihtoehdon silloin, kun pomppulinna ei riitä. Välillä on kuitenkin päästävä myös perinteisesti irrottelemaan ja liikkumaan.


Lasten kanssa voi viihtyä ja leikkiä alueella. Inpiraatiota on tarjolla eri ikäisille lapsille.
Tiiviisti rakennetulla alueella halutaan, että perheet verkostoituvat myös sosiaalisesti, mikä lisää asumisen viihtyisyyttä.Perinteisempien leikkialueiden lisäksi alueella on lapsille oma sairaala ja paloasema.


Alueelle muuttaa lapsiperheitä ja lapset on otettu huomioon myös monien kotien sisustuksissa.


 Vanhanaikaiset ja käytetyt lelut tuntuivat olevan aarteita. Ne ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle.
Voimisteluvälieet - renkaat, puolapuut ja erilaiset rekit tekivät Porin messuilla paluun.
Lasten aktivoiminen liikkumaan on tämän päivän teema.


Ilolla katsoin sitä, miten vanhat koululiikunnan inhokit tulivat uusiin ja moderneihin koteihin.
Mielikuvitukselle halutaan myös antaa tilaa. Oma tyttäreni katsoi pupupeiliin ja siirtyi sitä kautta seikkailemaan ihmemaahan, joka muistutti Narniaa. Ilokseni huomasin, että puput ovat yhä in.Omat sopet ja pehmeät lepopaikat kutsuvat vaikka satuhetkeen - tai päikkäreille.Pehmeät sävyt korostuivat perheen pienimpien värimaailmassa.Kylpyankat lienevät aina suosittuja. Räiskyvän keltaiset ankat vaihtuivat Porissa vaaleisiin, luonnonkumisiin ankkoihin. Ne ovat ekologisia ja myrkyttömiä.


 Yksi messujen messujen vetonauloista on Apulannan rumpalin Sipe Santapukin stailaama lastenhuone (kohde 25 Kodin Terra -talo). Talossa olevassa esittelyjulisteessa Sipe toteaa: "Ku lapsethan ne värit meidän aikuisten elämään kumminki tuo, niin pitää antaa vastavuoroisesti väriä myös heille."

Myös tässä huoneessa seikkailee pupu - tällä kertaa seinään maalattuna.


Saman kohteen toisessa lastenhuoneessa seinään on maalattu ihana kissa, 
ja kalusteiksi on hankittu retro pöytäryhmä.

Yhdessä tekeminen korostuu ihan pienissä asioissa.  Terveisin,

2 kommenttia: