kotiliesi

keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Joulun värit ja tyyli kansanperinteen tarinoista

Toiseen joulun väreihin ja tyyliin liittyvään postaukseeni olen koonnut kansanperinteestä ja kertovasta designista lähtevää värikkyyttä. Lähes kaikista maista löytyy oma tyypillinen muotokieli tekstiileihin ja käsitöihin. Joissakin se on värikäs ja rönsyilevä, toisissa taas graafisempi ja hillitympi. Huikeimmillaan hienostuneen moderni.

Tänä jouluna tarinoiden värimaailmassa loistavat mm. petrooli, sinappi, punainen ja havunvihreä. Kuoseissa on struktuuria ja käsityön leima - maalausta, kaiverrusta, leikkausta ja kudontaa.

Lasiset joulupallot ovat Moskovasta. Olen saanut ne sisareltani vuosia sitten lahjaksi. Kuvitukset on käsin maalattu ja ne kuvaavat venäläisiä teemoja.


Kuvittaja ja muotoilija Klaus Haapaniemi on suunnitellut ihastuttavia tyynyjä. Running Fox, juokseva kettu tuo väkisinkin mieleen vanhan ruotsalaisen joululaulun Kettu juoksi yli järven. Upeaa pellavatyynyä komistaa näyttävä punainen kettu.

Kuva: Finnish Design Shop

Klaus Haapaniemi on myös yhdessä muotoilija Mia Walleniuksen kanssa luonut uniikin tyynysarjan. Näyttävät kuosit ovat saaneet vaikutteita perinteisistä koristekuvioista, mutta niiden tyyli ja toteutustapa ovat moderneja. Ylellinen kokoelma on yhdistelmä korkealaatuisia luonnonmateriaaleja ja lumoavan kauniita detaljeja. Kaksi ensimmäistä tyynyä ovat Black Lake -sarjasta. Oikeanpuoleisen tyynyn nimi on Moonflower,


Kuvat: Finnish Design Shop

Joulun ihanin soittorasia (Village boite á musique) on ranskalainen. Löysin sen vuosi sitten yllättäen Habitatin valikoimasta. Leikatusta vanerista koostettu pikkuinen kylä on hurmaava ja sen soittorasia soittaa täyttä häkää maailman tunnetuina joululaulua: Jouluyö juhlayö.

Soittorasian tekijää on varmaankin inspiroinut kyseisen joululaulun syntytarina pienessä itävaltalaisessa kylässä. Joulukuuset, katuvalot, esiintyjät ja pieni kirkko luovat keskieurooppalaista joulutunnelmaa. Vain paahdettujen kastanjoiden tuoksu jää puuttumaan.


Leikatusta vanerista syntyy myös kuusenkoristeita. Niitä tuotetaan edullisesti kaukomailla, mutta myös kotimaisia vaihtoehtoja on olemassa käden taitoja arvostavissa liikkeissä. Kuosit edustavat joulun ja kansanperinteen symboliikkaa.


Kupari on perinteisesti käsityöläisiä innostanut materiaali. Minun jouluvarpuseni on tyttäreni kuparista pakottama. Se visertää minulle iki-ihanaa Varpunen jouluaamuna -laulua, joka tuo jouluuni myös muistot poisnukkuneista läheisistäni.


Tähän jouluteemaan ja tunnelmaan sopiva kattaus voi syntyä vaikka värikkäästi maalatuista Rörstrandin puurolautasista. Kuvan taustana on ranskalainen kaiverrustyö, joka sekin edustaa käsityöperinnettä.
Myös Villeroy & Bochin valikoimassa on myös ihania, värikkäitä ja vieläpä yksinomaan jouluun suunniteltuja designeja.


Katso myös joulun väreihin liittyvä aikaisempi postaukseni Joulun väri kulta & luonnon koristeet. 
Se esittelee moderneja ja yksinkertaisia joulukoristeita:


Joulun odotusta,
Postauksessa esiintyvät  tuotteet ovat omiani tai teemaan mielestäni sopivia poimintojani. Niihin ei liity kaupallista yhteistyötä kyseisten yritysten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti