sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Sudenkorento-makramee istahti makkariimme

Odotin innolla uuden seinävaatteemme, makrameen saapumista. Se matkusti Matkahuollon mukana Kotkasta Porvoon ohi Vantaalle ja saapui sitten Vantaan lajittelukeskuksen kautta takaisin Porvooseen. Mutkikasta, ajattelin, mutta lopetin ihmettelyn, kun vihdoin sain paketin saapumisilmoituksen. Harvoin olen odottanut mitään tilaamaani tuotetta näin paljon.


Tilaustyönä kotimaiselta tekijältä

Olin tilannut Emilia Fromholzin makrameen, tilaustyön, jonka tekemiseen menee kahdesta kolmeen viikkoa. Nuori tekijä on löytänyt itselleen rakkaasta harrastuksestaan toimeentulon. Hän valmistaa ja myy tuotteitaan toiminimen kautta netissä.

Työ on taitavasti tehty, huolellisesti viimeistä piirtoa myöten. Emilia on antanut tälle työlleen nimeksi Sudenkorento. Se on näyttävä ja suurikokoinen. Materiaalina käytetään 80 % kierrätyspuuvillaa. Mukana tulee kiinnitystanko käsittelemättömästä puusta.


Taustalla pitkä käsityön historia

Makrameen juuret johtavat arabilaiseen kulttuuriin - mattojen ja tekstiilien ylimääräiset langat alettiin punoa reunakoristeiksi. Tekniikka perustuu erilaisiin solmuihin ja niiden yhdistämiseen. Työt voivat olla pieniä tai suuria, myös kukka-amppelit voi solmia samalla tekniikalla. 

Hyvä ystäväni solmi aikanaan kukka-amppeleita omien puutarha-alan opintojensa rahoittamiseksi. Välillä makrameet unohdettiin sisustuselementteinä lähes täysin, mutta nyt ne ovat palanneet entistä upeampina ja monimuotoisempina.


Suurikokoinen makramee korvaa sängyn päädyn tarpeen. Se on eläväpintainen, luonnonmukainen. Ajaton ja käsityönä tehty.


Vielä hetki sitten makuuhuoneessamme juotiin työmaakahvit suojapapereiden keskellä, kun kaikki pinnat katosta lattiaan uusittiin. Mikä helpotus nyt onkaan, kun voi asettua valmiiseen tilaan nukkumaan.


Luonto innoittajana

Makuuhuoneemme parhaita puolia on ikkunoista aukeava näköala suoraan luontoon. Heti herättyään voi aistia auringon, myrskyn tai syksyn väriloiston.

Luonto oli myös innoittajani makrameen hankintaan. Luonnon materiaaleista käsin tehty seinävaate sopi mielestäni tilan tyyliin. Kuluneena kesänä pihapiirissämme oli lisäksi poikkeuksellisen paljon sudenkorentoja, pitkälle syyskuuhun saakka.


Hauska yhteensattuma on myös, että vasta päättyneiden Habitare-messujen Signals-osastolla nostettiin esiin sudenkorennot luonnon ja veden elementteinä.




Terveisin,


Marja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti