kotiliesi

tiistai 29. lokakuuta 2019

Tuusulassa rakentuu elämisen unelmia

Pakkanen puraisi tänä aamuna Etelä-Suomessakin. Se sai minut kääriytymään paksuun talvitakkiin lähtiessäni Tuusulan Asuntomessujen 2020 ensimmäiseen mediapäivään. 
Myös Rykmentinpuistossa talvi kosketti vierailijoita. Se ei silti estänyt rakentajien ahkerointia. Osa messualueen taloista on jo hyvin pitkällä, osassa vasta maanrakennusvaihe tontilla käynnissä. Kaikkiaan alueelle tulee 27 pientaloa, kaksi kerrostaloa ja Asuntomessujen historian ensimmäiset kaksi townhousea.


Messuesitteen slogan on Tuusula - Asumisen taidetta. Kaupunki haluaa muistuttaa juuristaan ja 1800-luvun lopussa Tuusulanjärven rantaan syntyneestä taiteilijayhteisöstä, jossa vaikuttivat mm. Jean Sibelius, Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Juhani Aho.

Historia on hyvä lähtökohta 50-vuotista historiaansa juhlivalle Asuntomessuille. Mutta siitä siirrytään jouhevasti nykypäivään, tulevaisuuden kyläyhteisöön, jossa halutaan rakentaa monipuolista elämisen ja asumisen taidetta ihan joka päivä.


Ensimmäinen vierailukohteeni oli Lammi Kivitalojen Duplio - kahden perheen moderni paritalo. Yksi talo, kaksi asukasperhettä ja kolme sukupolvea, kun lapsiperhe muuttaa perheen äidin tädin kanssa naapureiksi asumaan. Talon sama pohja on muuntautunut asukkaiden erilaisiin tarpeisiin.

Ja talon esittelyssä on otettu hyvin huomioon vierailijoiden tarpeet. Isännät ja emännät tarjoilevat tulevan keittiön kulmilla höyryävää glögiä ihastuttavalta tarjoilupöydältä, jonka kynttilälyhdyistä on sama profiili kuin itse talossa.

Autokatos ja yläkerran tuleva kattoterassi odottaa vielä tyylikästä puuverhoilua. Se yhdistyy kauniisti valkoiseen kivipintaan ja luo lämpöä talon ilmeeseen.


Omatalon Omatalokulma on jo pitkällä. Se edustaa valmistajan uutta EVO-mallistoa. Sen tummanharmaaseen lautaverhoiluun on sävytetty tyylikkäästi moderni EVO-tiilikatto. Kattoon on integroitu myös aurinkosähköjärjestelmä talon energiaomavaraisuutta lisäämään.Talon suunnittelussa on haluttu kiinnittää huomiota talon toiminnallisuuteen. Seinärakenteissa on panostettu hengittävyyteen. Molempiin suuntiin hengittävä ja kosteutta tasaava rakenne toimii Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa.


Sisätiloissa näkyy huoneiden jako. Kompaktisti suunnitellussa kodissa tuntuu olevan kaikki. Päämakuuhuoneen viereen on sijoitettu omat pienet pesutilat. Sisutusta voi vain kuvitella. Sen tulee toteuttamaan asukkaiden kanssa porvoolainen Sasu's Playhouse. Tunnelmassa halutaan yhdistää skandinavinen yksinkertaisuus ja indonesialainen aistillisuus.


Colornovan kohteena rakentuu Jukkatalon paritalo. Sen materiaalina on puu, sekä rungossa että julkisivussa.


Vieressä komeilee yksityisen rakennuttajan tilaama Ollikaisen Hirsirakenteen kaksikerroksinen komeus. Se kätkee sisälleen uima-allashuoneen.


Sympaattinen Pikkukarhu on myös Ollikaisen Hirsirakenteen talo. Huoneistoala on 113 neliömetriä kahdessa kerroksessa, mikä edustaa tämän hetken kompaktia rakentamista.


Designtalon kohde on yrityksen uutta Nordic-mallistoa. Se on minimalistisuutta, luonnollisuutta ja pelkistettyjä ratkaisuja. Talon ulkoasu halutaan nähdä veistoksena. Tiiviille alueelle rakennetussa talossa yksityisyyteen on kiinnitetty huomiota ikkunoiden ja terassien sijoittelussa.


Jukkatalon Talo Railio on pirteän keltainen puutalo. Se ei vielä mediapäivänä ollut avoin vierailijoille.


BOKLOK on Skanskan ja Ikean rakentama kaksikerroksinen pienkerrostalo. Viisas puutalokoti. Sen tilaelementit valmistuvat parhaillaan tehtaalla, sillä aikaa, kun tontilla tehdään pohjatöitä. Talon ratkaisut edustavat kestävän kehityksen periaatteita ja pihapiiriin tulee yhteisiä tiloja viihtyisyyttä lisäämään. Keittiö, kodinkoneet, huonekalut ja koko sisustus tulevat Ikeasta.


Rykmentinpuiston alue kokonaisuutena on varuskunnan entinen harjoitusalue, joka sijaitsee Tuusulan ydinkeskustan kupeessa. Kaikkiaan alueelle muuttaa Asuntomessujen päätyttyä noin 500 uutta asukasta.

Alue vaikutti mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Rakennustöiden keskellä tosin jäi vielä mielikuvitukselle paljon liikkumavaraa. Ja myös paljon vielä näkemättä. Vilun väreet alkoivat ottaa tiukempaan otteeseen ja lämpimään autoon oli ihana pujahtaa. Kotimatkalla syttyi taas rakkaus omaan, jo valmiiseen kotiin. 
Home sweet home.


Terveisin,


Marja
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti