sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Marrakeshin maailmassa - tilauksessa Beni Ouarain -matto

Marokkolainen Souad, berbereihin kuuluva käsityöläisnainen on aloittanut minun mattoni kutomisen Marrakeshin kupeessa. Hänellä on apunaan toinen kokenut matontekijä, jota hän usein käyttää työparinaan suurempia mattoja työstäessään. Juuri nyt hän ostanut mattoani varten Atlas-vuorten lampaista kerityn villan. Luonnonmateriaaleista valmistettava vahva loimi on työn alla. Jos korona ei sotke elämää Marokossa, saan mattoni jouluksi kotiin.Olen aina ollut innostunut Beni Ouarain -matoista. Pidän funktionalismista ja olen huomannut, että tyylisuunnan tunnetut arkkitehdit Le Corbusierista Arne Jacobseniin ovat käyttäneet näitä graafisia berberimattoja moderneissa sisustuksissaan. Luovat taiteilijat ovat matkustaneet kautta historian ja ovat osanneet yhdistää erilaisia suuntauksia töissään. Juuri se on kiehtovaa. Suomessa Alvar ja Aino Aalto kuuluivat niihin funkkissuunnittelijoihin, jotka suosivat Beni Ouarain -mattoja. Mattoinnotukseni heräsi eloon viime kesän viisiitilläni Gullichsenien Villa Marieassa. Alvar Aallon  suunnittelemassa ja Aino Aallon sisustamassa talossa olohuoneen lattiat olivat käytännössä peitetyt erilaisilla mustavalkoisilla Beni Oaurain -paimentolaismatoilla. Tästä visiitistä alkoi minun tarkempi perehtyminen näiden mattojen historiaan, ja syttyi todellinen innostus hankkia matto omaan kotiin.


Huomasin, että Beni Ouarain -nimellä on tarjolla mitä erilaisimpia tuotteita. Itse asiassa Beni Ouarain -matot ovat yksiä kopioiduimpia mattoja maailmassa. Samannäköisillä X-kuvioilla olevia mattoja valmistetaan erilaisista keinomateriaaleista kaikkialla - varsinkin Aasiassa - mutta niillä ei ole mitään tekemistä aitojen marokkolaisten Beni Ouarain -mattojen kanssa. 

Netin kautta onnistuin löytämään Kouvolasta La Vie De Marrakech - sisustusliikkeen, joka tuo Suomeen aitoja, Atlas-vuorten lampaiden villasta valmistettuja Beni Ouarain -mattoja. Vieraillessani myymässä sain kuulla omistajilta, Amina ja Ari Vierulalta mukaansa tempaavia kertomuksia matoista.

Vieruloilta opin, että Beni Ouarain -nimen juuret ovat Pohjois-Afrikan berberiheimoissa. Kun arabit valloittivat Pohjois-Afrikkaa 600-luvulla, monet rannikoilla asuneet berberiheimot pakenivat Atlas-vuoriston vaikeapääsyisille alueille, jossa he saivat jatkaa elämäänsä turvassa maahantunkeutujilta. Nämä berberit, jotka kuuluivat moneen eri heimoon, perustivat heimojen yhteenliittymän, joka sai nimekseen Beni Ouarain.

Kylmässä ja karussa vuoristossa luolamaisiin asumuksiin tarvittiin pehmeyttä ja lämpöä. Berberit alkoivat kutoa mukana tuotujen lampaidensa villasta tekstiileitä, joita he käyttivät mattoina ja myös seinävaatteina. He huomasivat, että vuoriston kylmemmässä ilmastossa laiduntavat lampaat kasvattivat tiheämmän ja pehmeämmän villan kuin alhaalla kuumissa laaksoissa elävät lampaat.

Amina itse on myös Marokon berberi, ja hänelle oman kulttuurin ylläpitäminen on sydämen asia. Vierulat haluavatkin myymiensä tuotteidensa liittyvän marokkolaisiin tai berberiperinteisiin. He tuovat marokkolaisia tuotteita suoraan paikallisilta valmistajilta, ilman välikäsiä. Näin rahat kulkeutuvat suoraan tekijöille ja laatuun voi luottaa.Mielenkiintoista on myös se, että mattoja tekevät yhä edelleen heimon naiset. 
Naisten tehtävä oli huolehtia kodista, ja he halusivat ja haluavat yhä korostaa matoissaan omaa työtään. Matoissa käytettävä X-kuvio on berberin symboli, joka tarkoittaa naisten voimaa, äitiyttä ja huolenpitoa. 

Tämä oli minulle aivan ihana lisätieto matosta, johon olin muutekin ihastunut. Olen kasvattanut kolme tytärtäni korostaen naisten itsenäisyyttä, sitkeyttä ja kykyä suoriutua kaikesta. Matto tulee keskelle kotiamme sille paikalle, johon tyttäreni yhä kokoontuvat nauttimaan kodin huomiosta ja lämmöstä.Vieruloiden kautta maton voi tilata yksiöllisesti suunniteltuna itselle sopivaan kokoon. Yllä on kuvankäsittelyssä rakennettu luonnoskuosini, jonka mukaan Souad lähtee tekemään minun mattoani. Käsityönä tehdyn maton lopputulos saa kuitenkin hieman poiketa tästä. On tyypillistä, että lopetuspään kuvio loppuu epäsymmetrisesti ikään kuin kesken.

Perinteiseen tapaan hapsut vain tulevat vain maton toiseen päähän. Mattoni villa on pesty luonnonmukaisesti erityisen valkoiseksi, ja nukka on keskipitkä. X- kuviot tulevat ohuina mustalla.Mattoani odotellessa jatkan marokkolaiseen sisustamiseen perehtymistä. Tilasin netistä uutuuskirjan Inside Marrakesh. Siinä design kohtaa värien, struktuurien ja muotojen perinteet ja kurkistaa upeiden suunnittelijoiden sisustuksiin. En lainkaan ihmettele, että tämä kiehtova maailma on puhutellut niin monia moderneja arkkitehteja ja designereita.


Lisätietoja Beni Ouarain -matoista löytyy mm. La Vie de Marrakechin nettisivuilta: https://www.marrakech.fi/tietopaketti-beni-ouarain--matot

 Terveisin

Marja

PS. Postaukseen ei liity kaupallista yhteistyötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti