lauantai 21. marraskuuta 2020

Sitä kuusta kuuleminen

Ensilumi kosketti Etelä-Suomeakin, ja pieni pakkanen on luonut viileämmän tunnun. Lenkille tekee mieli laittaa pipo ja lapaset, kietaista huivi kaulaan. Talvi tekee tuloaan ja hyvä niin. Pihapiirin kuuset ovat saaneet hennon lumipeitteen ja lähipellolla puut ovat kuurassa.


Talven tunnelma innoitti vaihtamaan myös kotisohville lämpöisempiä tyynyjä. Yksi niistä on Mum'sin Forest-tyyny. Se kytkee pihakuuset kivalla tavalla sisustukseen. 

Tyynyn on suunnitellut graafinen suunnittelija ja tekstiilitaitelija Teresa Moorhouse. Forest-tyyny on käsinkudottu. Sitä koristavat pörröiset ja kohokuvioiset kuuset. Tyynyjen värivaihtoehdot ovat havunvihreä, luonnonvalkoinen ja uusi vaaleanharmaa, jonka valitsin pitkän harkinnan jälkeen. Kaikki väri olivat kauniita.


Ihastuin siihen, että Mum'sin tuotteissa yhdistyvät pohjoismainen suunnittelu ja perinteinen, taidokas käsityö kehitysmaissa eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi nämä villatyynyt kudotaan mulesing-käsittelystä vapaasta villasta. Pohjois-Intiassa sijaitsevan työpajan työolosuhteita valvotaan, että tuotanto olisi eettistä myös työntekijöiden kannalta.


Minun tyynyni on kutonut Raitu. Hän on yksi paikallisista artesaaneista, jotka saavat työtä Mum's tuotteita valmistamalla. Pienillä valinnoilla täällä voi olla suuri merkitys muualla.

Kävin joitakin vuosia sitten Intiassa ja näin, miten paikallinen naisyhteisö toi omalle alueelleen vaurautta pienimuotoisen yritystoiminnan kautta. He valmistivat ja markkinoivat yhdessä omia käsitöitään. Mum'sin halu edesauttaa intialaisten naisten ja heidän perheidensä hyvinvoinnin parantamista puhutteli minua.Marraskuinen aamuaurinko valaisi kotini vieressä olevan kuusikon kauniisti. Luonnon helmassa on oppinut elämään sen ehdoilla. Ja nauttimaan vaikkapa raikkaasta kuusen tuoksusta. 
Ei yhtään hassumpaa löytää kuusikko nyt myös kotisohvalta ja ajatella, että se on tuottanut hyvää myös kaukana Intiassa.Talvisin tunnelmin,

Marja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti