sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Metsän lumo - näyttelyissä, muotoilussa ja konseptimyymälöissä

Metsän lumo on ikiaikaista. Se on ollut aina, ja se koskettaa yhä. Myös kaupunkilaiset haluavat tutustua uudestaan metsään. Metsän lumo on läsnä näyttelyissä ja muotoilussa. Metsästä kumpuaa innostus konseptimyymälöihin. Metsässä oleskelu poistaa stressiä ja luo hyvinvointia. Missä kaikessa olenkaan saanut metsän ihanuutta viime aikoina kohdata!

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida

Jokin aikaa sitten sain toteuttaa pitkäaikaisen haaveni ja vierailla Siidassa, saamelaismuseossa ja luontokeskuksessa, joka sijaitsee Inarin kirkonkylässä, saamelaisten kotiseutualueella. 

Visiitti Lapin kaamokseen, asuminen erämaahotellissa, hiihtäminen kaikessa hiljaisuudessa metsän keskellä sekä vierailu Siidassa olivat ainutlaatuisia ja mieleenpainuvia elämyksiä. 

Siidan toiminnasta vastaavat Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus. Sen näyttelyssä ovat vahvasti esillä saamelainen kulttuuri ja pohjoisen arktinen luonto kaikessa hienoudessaan. Jokaisella vuodenajalla on näyttelytilassa oma ääni- ja valomaisemansa.


Tällä hetkellä museossa on käynnissä laajennus- ja perusparannustyöt. Laajennustyöt valmistuvat huhtikuun 2021 loppuun mennessä, ja museossa voi vierailla laajennustöiden aikana normaalisti. Toukokuussa 2021 Siida on suljettu, koska se muuttaa väliaikaisiin tiloihin perusparannustöiden alta. Perusparannustöiden aikana vierailijoita palvelee ulkomuseo, ja uudistettu Siida avataan yleisölle 1.4.2022.

Lisätietoja upeasta museosta ja näyttelyistä: siida.fi 

Näyttelyn yhteydessä on myös myymälä, josta voi ostaa metsään liittyviä tuotteita ja kirjoja sekä alueen suunnitteijoiden koruja ja design-tuotteita.
Lapin matkani innoittaman olen menossa katsomaan vasta valmitunutta, Marko Röhrin elokuvaa Tunturin tarina. Se on jatkoa hienolle Metsän tarina -elokuvalle, josta pidin kovasti.

Haastavina aikoina meitä suomalaisia on alkanut entistä enemmän kiehtoa asuminen maalla, luonnon keskellä. Harrastuksetkin suuntaavat yhä useammin metsään hiihdon, lenkkeilyn, pyöräilyn tai retkeilyn merkeissä. Suhteemme luontoon vaikuttaa olevan iso osa identiteettiämme. Metsästä myös muotoilija löytää kauneutta, rauhaa ja pysähtymistä ja energiaa uuteen.Muotoilija Laura Bruunin Magic Forest -näyttely nostaa esiin metsän kätkettyjä aarteita

Helsingin Korkeavuodenkadulla sijaitseva koru- ja taidegalleria GAo ShAn avasi näyttelykeväänsä metsäaiheisella näyttelyllä. Galleriassa on esillä suomalaisen korumuotoilija Laura Bruunin ensimmäinen soolonäyttely Magic Forest.

Magic Forest -näyttelyn keskiössä ovat luonnon inspiroimat ja luonnosta lainatut muodot. Esiin nostetaan yksityiskohtia, jotka eivät välttämättä kiinnitä kulkijan huomiota ensimmäisenä, mutta ovat löytäjälleen hienoja, yksityisiä luontokokemuksia. 

Metsän innoittamina ovat syntyneet huurteiset Hopeajäkälät, vahvat Kuparikaarnat ja metsälammista muistuttavat Heijastukset.


Kuva Laura Bruun/ Kari Likonen


Laura Bruun on tyttäreni. Hän valmistui korumuotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista viime vuonna. Hänen Spring Ice -korusarjansa sijoittui toiseksi Vuoden koru 2019 -kilpailussa. Magic Forest -koruteosnäyttely on esillä GAo ShAn -galleriassa 7.2.2021 asti. Näyttelyä jatkettiin viikolla sen alkuperäisestä aikataulusta.

Fashion Finland kirjoitti näyttelystä Tästä puhutaan nyt -uutisoinnissaan. Voit lukea jutun tästä. 


Kuva Laura Bruun

Kaarna Living - kestävän elämäntyylin myymälä

Kaarna Livingin myymälä sijaitsee Helsingin Fredrikinkadulla. Sen perustaja Heidi Sarjakivi on opiskellut kestävää kehitystä. Hän etsii myymälän valikoimiin tuotteita, joiden suunnittelijat kunnioittavat tuotteiden tekijöitä ja vaalivat ympäristöä.  

Myymälän tuotevalikoimassa on paljon tuotemerkkejä, joita ei Suomessa löydy muualta. Pääkategoriat ovat hidas sisustaminen, eettinen muoti, luonnonkosmetiikan suosikit sekä zero waste. Kaarnaliving verkkokaupasta tuotteita voi tilata kaikkialla Suomessa. 
Teresa Moorhousen suunnittelemat, ihastuttavat Forest-tuotteet

Hankin taannoin kotiini Mum'sin Forest-tyynyn. Sekin on syntynyt metsän innoittamana ja edustaa vastuullista käsityötä. Tyynyn on suunnitellut graafinen suunnittelija ja tekstiilitaitelija Teresa Moorhouse. Forest-sarjassa on myös muita tuotteita, kuten jalkarahit ja matot. Forets -tyynyyn liittyvän postaukseni voin lukea tästä.


Lifestyle-myymälä Metsä/Skogen 

Yrittäjä Carita Peltonen innostui metsästä niin, että halusi luoda aiheen ympärille uniikin ja kokonaisvaltaisen konseptin sekä lifestylemyymälän Metsä/Skogen. Helsingin Mannerheimintiellä sijaitseva myymälä onkin kuin palanen metsää kaupungin keskustassa tuoksuineen ja tunnelmineen.

Yrityksen valikoimassa on metsästä muistuttavia puisia kosmetiikkapurkkeja, metsältä tuoksuvia kynttilöitä, puusta valmistettuja design-tuotteita, paljon tekstiilejä ja elintarvikkeita, kuten kuivattuja sieniä tai havusuolaa. Yritys lupaa, että jokainen tuote on ekologinen ja vastuullisesti tuotettu. 

Yrityksen konseptiin ja verkkokaupan tuotevalikoimaan voi tutustua nettisivuilla: metsaskogen.fiKoronavuoden kurituksessa yritys suuntasi kuluttajamyynnin lisäksi myyntiään myös yritykselle, ja lanseerasi yrityksille suunnatun kiitoslahjakonseptin, josta tuli menestys.

Fashion Finland kirjoitti Metsä/Skogenin menestyksekkäästä yrityslahjakonseptista. Voit lukea jutun tästä.
Kotimetsän tunnelmia kauniina pakkaspäivänä. Näistä maisemista on myös tyttäreni Laura poiminut korujensa jäkälät myrskyjen jälkeen luontoa vahingoittamatta.

Kuva Laura BruunTerveisin
Marja
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti