sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Beni Ouarain -matto saapui kotiimme

Tänä viikonloppuna vaihdettiin joulunjälkeiseen elämään. Joulukuusi karsittiin koristeistaan ja kannettiin ulos. Yksi uuden vuoden ilonaihe oli uusi marokkolainen Beni Ouarain -mattomme. Korona kuritti hieman lokakuussa tilatun maton toimitusta, ja jouluksi odotettu kuorma saapui Marokosta Suomeen vasta välipäivinä. Lopultakin se, että uusi matto laitettiin lattialle juuri nyt, ja se sai aloittaa uuden sisustusvuoden, ei ollut lainkaan huono asia.


Marokkolainen Souad, berbereihin kuuluva käsityöläisnainen kutoi mattomme Marrakeshin kupeessa. Hänellä oli apunaan toinen kokenut matontekijä, jota hän usein käyttää työparinaan suurempia mattoja työstäessään. 
Berberien mattoja tekevät yhä edelleen heimon naiset. Naisten tehtävä oli huolehtia kodista, ja he halusivat ja haluavat yhä korostaa matoissaan omaa työtään. Matoissa käytettävä X-kuvio on berberin symboli, joka tarkoittaa naisten voimaa, äitiyttä ja huolenpitoa. 


Beni Ouarain -matot kudotaan Atlas-vuorten lampaista keritystä villasta. Myös vahva loimi on valmistettu luonnonmateriaaleista.


On tyypillistä, että lopetuspään kuvio loppuu epäsymmetrisesti ikään kuin kesken.
Perinteiseen tapaan hapsut ovat vain maton toisessa päässä. Mattoni villa on pesty luonnonmukaisesti erityisen valkoiseksi, ja nukka on keskipitkä ja X-kuviot ohuena mustalla.
Uusi matto on kevyesti imuroitu ja nyt se muotoutuu paikoilleen lattialla. Aluksi siitä irtoaa jonkin verran nukkaa. Matto sijoittuu ja on mitotettu keskelle avointa olohuoneemme tilaa, ja se saa ansaitsemansa huomion. Olen iloinen siitä, että pitkäaikainen haaveni matosta on nyt voinut vihdoin toteutua.


Jos kiinnostuit Beni Ourain -matosta, voit lukea lisää myös aikaisemmasta postauksestani: https://prinsessojeninteriordesign.blogspot.com/2020/10/marrakeshin-maailmassa-tilauksessa-beni.html

Terveisin

Marja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti