sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Kylässä Eduskunnassa

Huomasin eilen, että Eduskunnassa oli avointen ovien päivä ja yleisöllä oli mahdollisuus päästä kyläilemään - tutustumaan remontoituun kokonaisuuteen. Innostuin asiasta ja pian seisoimmekin arkkitehti Johan Sigfrid Sirénin suunnitteleman jykevän talon edessä. Edustalle oli muodostunut pieni jono ja ystävälliset vahtimestarit informoivat, että jonotusaikaa olisi noin puoli tuntia. Päätimme odottaa kauniissa keväisessä auringonpaisteessa.


Lentokenttä-tyyppisten tarkkojen turvatarkastusten jälkeen pääsimme sisään Eduskuntaan ja saimme kulkea ohjattua reittiä talon tiloissa.



Eduskuntatalo vihittiin käyttöön 1931 ja sitä on remontoitu vuosien varrella. Viimeisin, täydellinen remontti valmistui viime syksynä alkaneelle istuntokaudelle. Tässä kaksi vuotta kestäneessä remontissa talo palautettiin 30-luvun loistoonsa Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.


Heti sisääntulon jälkeen vierailijaa tervehtivät kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen suuret veistokset.
Veistoksia on neljä rinnakkain, mutta pylväikössä niitä on haastelleellista saada samaan kuvaan.


 Portaikkojen ja käytävien maromori on kaunista ja kaiteissa on taidokasta art deko -koristelua.
Harmoninen värimaailma toistui kaikialla.


Talon toinen kerros on keskeinen ja siellä sijaitsevat kaikki tärkeät tilat, kuten hallituksen ja puhemiehen huoneet, täysistuntosali ja valtiosali. Kerroksen alkupäässä on yllättäen naiskansanedustajille tarkoitettu oma lepohuone. Staattisen rauhallinen - ajatukset vaeltavat väkisin tasa-arvo ja metoo-keskusteluun.








Keskeinen kohtaamispaikka on kuuluisa Eduskunnan "kuppila". 
Kahvilan modernit kalusteet ovat funkkishenkiset ja pelkistetyt. Tunnelmaa korostaa  ja jopa hallitsee vihreä katto, joka hohtaa kuin peili ja lisää tilaan korkeuden tuntua.


Kahvilassa tarjottiin kaikille vieraille kahvit. Tarjolla oli perinteisesti valtiosalin 
juhlatilaisuuksissa tarjottavaa Vironperän kakkua. 
Kyllikki Virolaisen reseptin mukaan leivotun mausteisen ja mehevän omenasosekakun maun salaisuus on kanelissa, neilikassa, inkiväärissä.


Marmoriportaikkojen lisäksi Eduskunnassa on kuuluisa avohissi. Vastaavalla olen vuosia sitten huristellut Stockmanin tavaratalon henkilöstötiloissa.






Arkketehti Sirén on suunnitellut itse talon kaikki valaisimet



Upeassa valtiosalissa Sirènin suunnittelemat valaisimet korostuivat aivan erityisesti. 
Salissa on hillitty vedenvihreä värimaailma.
.




Huonekalujen suunnitteluun on osallistunut useita nimekkäitä arkkitehtejä. 



Täydistuntosali vaikutti todellisuudessa paljon pienemmältä kuin minkä käsityksen siitä on saanut TV-kuvan välityksellä. Pyöreän salin halkaisija on 25 metriä.
 Salissa on kupolikatto, jonka pienen tornirakenteen kautta tulee päivänvaloa ikkunattomaan saliin.

Salia koristavat Wäinö Aaltosen lehtikullalla päällystetty kipsinen veistosryhmä "Työ ja tulevaisuus". 1930-luvun patsaat konservoitiin talon remontin yhteydessä.



 Wäinö Aaltosen pronssinen Tulevaisuus-veistos yllättää marmoriportaikossa. Se on kopio täysistuntosalin kullatusta veistoksesta.


Kierroksemme päättyi alakerroksen aulaan, joka oli kierroksen ajakasi saanut nimekseen potiikan tori. Kaikkien puolueiden kansanedustajat olivat torilla vieraita tervehtimässä. 
Politiikkaa enemmän minua kiinostivat salin kattokoristeet ja ovien päällä olevat reliefit.


Visiitin lopuksi tuli katsoneeksi myös talon tuttua julkisivua uusin silmin. Olin oppinut, että kivimateriaali on Kalvolasta kotoisin oleva punertavaa graniittia. Neljäntiosta pylvään koristeet ovat tyyliltään korittilaisia ja ne on tehnyt kuvanveistäjä Gunnar Finne.


Remontin yhteydessä uusittiin myös kuuluisat avoportaat. 


Visiitti oli mielenkiintoinen ja huikea talo ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tulin ajatelleeksi, että ulkomailla käydessään on mitä luonnollisinta tutustua erilaisiin arvorakennuksiin, mutta kotimaassa monet asiat tulee otetuksi itsestään selvyyksinä.
Seuraava avoimet ovat tapahtuma järjestetään 10.9.2018, lisätietoja saa Eduskunnasta.

Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti