logo

lauantai 26. toukokuuta 2018

Päivän teemana kesän yrtit ja kesäkukat

Upea toukokuun aurinko herätteli jo aikaisin aamulla. Ja sängystä oli helppo hypähtää pystyyn, kun oli suunnitellut noutavansa yrtit ja kesäkukat tutulta puutarhalta.

Retki puutarhalle on aina innostava kesän avaus. Hyvät yrttien taimet kestävät ja kukoistavat ja niistä on iloa koko kesän. Tänä vuonna opin uutta monien yrttien talvehtimisesta.


Reipas ruohosipuli on osoittanut talvenkestonsa jo moneen kertaan, mutta esimerkiksi timjami salvia, rakuuna, minttu ja persilja kestävät myös talven yli hyvissä olosuhteissa. Usein olen istuttanut yrttejä ruukkuihin, mutta nyt päätimme laajentaa pihapiirin yrttikaukaloa, jotta kaikki talventivat lajikkeet mahtuisivat penkkiin ja saisivat mahdollisuuden pysyä hengissä talven yli.


Hankittiin siis rautakaupasta lisää muurikiviä ja tuplattiin yrttipenkin koko. 
Kumppanini tarttui lapion varteen ja hetkessä syntyi uusi yrittipenkki.


Mullan ja kivien väliin laitoimme istutuspussin, joka estää mullan menemistä kivien rakoihin.
 Ruohosipuli sai jäädä omaan nurkkaukseensa ja sai seurakseen uudet taimet.


Rosmariinit, jotka eivät kestä talven yli päätyivät entisiin ruukkuihin. Samoin osa mintuista, joiden haluan aina olevan käden ulottuvilla. Herkimmät ja krantuimmat basilikat saivat oman pienen ruukun terassikatoksen alle ja huonolla säällä ne pääsevät vaikka sisätiloihin lämmittelemään.


Kesäkukiksi valitsin tällä kertaa hehkuvan valkoiset japaninkellot.


Luonnostaan pihapolun varteen nousseet kiellot ja lemmikit suorastaan rehahtivat kasvuun auringon lämmössä kuluneen viikon aikana. Kielojen tuoksu on hurmaava.


Päätin poimia pienen kimpun lemmikkejä ja kieloja myös ruokapöydän kattauksen koristeeksi ja antaa kimpun rehottaa samalla tavalla kuin kukat luonnossa.


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti