kotiliesi

maanantai 15. lokakuuta 2018

Sininen sisustus - sopiiko se suomalaiselle?

Sininen sisustusvärinä on vahva. Suomalaiset rakastavat sinivalkoisuutta, mutta sisustuksessa on jo pitkään vallinneet hyvin vaaleat trendit. Tämä syksy tuo kuitenkin voimakkaan sinisen aallon sisustukseen. Ilmiö oli nähtävissä jo Milanon Design Weekin katsauksessa.

Luin Dekolehden hienon trendiartikkelin sinisestä sisustuksesta, johon suuntaukset haetaan muodin maailmasta. Päätin kompata kaappeja ja katsoa, mitä kaikkea sinistä meiltä löytyisi siniseen kauteen. Mietin, miten sininen toimisi suomalaisessa sisutuksessa ja meidän kodissa.


Ensimmäisenä löytyivät mummoni siniset kynttilänjalat. Ne ovat lasitaiteilija Erkki Vesannon Iittalalle suunnittelemia, ja ne ovat olleet tuotannossa vuosina 1965-1979. Riittävän vintagea - ei huono.

Jos haluat lukea lisää tähtisuunnittelijoiden taustalla toimineesta Erkki Vesannosta, klikkaa linkkiä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_Vesanto


Sininen, keltainen, ruskea ja kulta toimivat yhdessä. Pianon päällä olevat soittajafiguurit ovat rouheaa metallia, ruosteen muokkaamaa rautaa.
Ja sitten on tietysti suosikkini Aalto-maljakot, joiden sävyistä Savu taittuu kauniisti siniseen.Sininen nousi jo Asuntomessuilla

Porin Asuntomessuilla sininen sisustus ei ollut vallitseva, mutta kun kävin läpi messuilla kuvaamaani kuvamateriaalia, oli helppo bongata, miten sininen nosti päätään myös messuilla.
Alla olevan kuvan messukoti (WinNovan Tähti) sisustettiin kokonaan kierrätyskalusteilla. Tämä osoittaa, että sisustamisideoita voi toteuttaa myös pienellä budjetilla. Tosin pöydällä olevat Alessin musta vati ja Marimekon maljakko ovat varmaankin uusia messurekvisiittoja.


Samassa kohteessa oli myös trendikäs, luonnon nahkan värinen Lepakko-tuoli, johon yhdistettiin tummahko sininen ja uutta tapettitrendiä edustava voimakas tapetti.


Myös seuraava kuva on Asuntomessuilta. Siinä sininen sointuu kauniisti suomalaiseen vaaleaan kotiin hillitysti käytettynä tehostevärinä.


Omalta sohvaltani löytyy Eightmoodin samettinen sohvatyyny, joka on toiselta puolelta trendikkään roosa ja toiselta puolelta syvä siniharmaa.
Eightmoodin nettisivuilta löytyy ihania yönsinisiä tyynyjä. Klikkaa: https://eightmood.com/our-moods/layers-of-ambience/ 


Kylppäritiloissa sininen on helppo ottaa tehosteväriksi pyyhkeisiin. Asuntomessuilla, jossa sininen väri oli kivasti yhdistetty myös wc:n seinään.

Nuorison huoneissa sininen on aina hyvä väri. Yllä oleva makuuhuoneen sisustus on Porin Asuntomessuilta.
Meillä kotona on syksyisin käytössä Vallilan Koivukuja-pussilakanat. Ne yhdistetään beigeen pellavaan ja tummansinisiin tyynyliinoihin.


Astiakaapistani otin esiin Arabian sinisävyiset Suomi 100 -mukit ja yhdistin ne Marimekon sinisiin Räsymatto-lautasiin. Etualalla on Esteri-muki, joka juhlasarjassa edusti vuotta 1973. Taempana on ihana Pastoraali-muki, joka tuli tuotantoon vuonna 1965. Ruskea pöytä tasapainottaa tunnelmaa.


Välipalaksi kaiken keskellä tuli avokado. Se päätyi kuvaan Marimekon Räsymatto-lautaselle Sanna Annukan Marimekolle suunnitteleman sinisävyisen Kultakero-kankaan päällä.


Ja lopuksi minun "aarteeni" - mummolle pienenä tyttönä lahjaksi ostamani Erkki Vesannon sininen maljakko. Mummoni kuoleman jälkeen tämä maljakko palautui mummoni kuoleman jälkeen minulle muistona. Se oli Iittalan tuotannossa vuosina 1965-1979.


Lue Dekolehden upea trendiartikkeli siitä, miten saat sinisen toimimaan sisustuksessa:
https://dekolehti.fi/trendit-ideat/ilmiot/suomalaisten-lempivari-sininen/

Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti