maanantai 29. lokakuuta 2018

Talven 2018 muumimuki: Hento lumisade

Tänään se sitten satoi, odotettu ensilumi myös Helsinkiin. Peitti valkoisuudellaan tiet ja tarttui hetkeksi pensaisiin ja puihin kevyellä otteellaan. Sävytti sinisyydellään.
Ja miten loistavasti päivän tunnelmaan sopiikaan tämän talven muumimuki: Hento lumisade.


Muumimukien amatöörikeräilijänä hankin tämän mukin ilolla. Siitä ei tarvinnut taistella jonotten ja se on erittäin kaunis.


Mukana seurasi myös viehättävä laatikko, jossa muki oli kiva kantaa kotiin.


Muumimukit kertovat kirjojen tarinaa


Matkalla mietin muumimukien designin taustoja. Nehän eivät oikeastaan ole itsenäisiä designmukeja, vaan Tove Janssonin iki-ihanien kirjojen viestintävälineitä. Ne tuovat Toven tarinat kotien aamiaispöytiin, kahvihetkiin ja lastenkutsuille. Minusta on hienoa, että kirjojen kertomukset voivat jatkaa elämäänsä arjen esineissä ja ilahduttaa meitä vaikka joka päivä. Ilman kirjojen tarinoita mukit olisivat Arabian "tavallisia" Teema-mukeja, jotka nekin tosin ovat Kaj Franckin suunnittelemia designmukeja - samalta aikakaudelta Tove Janssonin muumikirjojen kanssa.

Muumimukien taitava kuvittaja Tove Slotte on taas kerran viehättävällä tavalla onnistunut luomaan mukiin Tove Janssonin Taikatalvi-kirjan alkuperäiskuvituksen tunnelman.



Muumipeikko kokee talven ja lumen ensi kertaa


Kirjan ihanassa tarinassa Muumipeikko on vetäytynyt muiden muumien tapaan talviunille  vatsa täynnä kuusenneulasia. Hän kuitenkin yllättäen herää ja tempautuu mukaan koko talveen mittaiseen seikkailuun muun muumiperheen nukkuessa.

Muumipeikko elää ensimmäisenä muumina läpi taianomaisen talven. Hän oppii, että lumi ei kasvakaan alhaalta päin. Putoavat lumihiutaleet ovat pehmeitä ja untuvankevyitä. Ne sulavat, kun ne koskettavat ihoa. Mikään ei kuitenkaan ole varmaa. Välillä lumi voi olla kovempaa kuin kivi. Se on valkoista, mutta osaa näyttäytyä myös sinisenä tai punaisena. Ihastuttava kirja!


Tänään ikuistin kamerallani putoavia lumihiutaleita, jotka näyttäyivät sinistä taivasta vasten tummina pilkkuina!


Ja tämän päivän kuva Helsingin Mannerheimintieltä voisi yhtä hyvin olla yli 60 vuoden takaa, vuodelta 1957, jolloin Tove Janssonin Taikatalvi kirja ilmestyi.


Jos pidät muumeista, lue myös postaukseni muumiystävän huoneesta:
https://prinsessojeninteriordesign.blogspot.com/2018/04/muumiystavan-huoneessa.html

Kaunista talvipäivää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti